reklama
Banner-Satechi_300x300px2-300x300x

Prodeje vinylů neopadají. Naopak!

Prodeje vinylů neopadají. Naopak!
2024-03-27T09:46:59+01:00
• 27. 3. 2024

Prodeje vinylů stále rostou, zdroj: hifimanie.cz

Prodeje vinylů rostou a dokládají to i čísla asociace RIAA. Černá deska tak nadále pokračuje v královské jízdě a z výšin hledí na skomírající CD. V roce 2023 si hudební fanoušci koupili 43 milionů desek, což je o necelé 3 miliony více než v roce 2022. CD se naopak s prodejem 37 milionů nahrávek propadlo téměř o 2 %. Hůř už jsou na tom pouze prodeje digitálních alb. Těm se nedaří držet krok s hudebními online službami a meziročně se propadly o 16,3 %.

Prodeje vinylů si ukusují z podílu CD.

Vývoj trhu s fyzickými nosiči, zdroj: riaa.com

Navzdory predikcím mnoha CD fanoušků se tak potvrzuje, že lidé o vinyl zájem neztrácí. Ať už je to pro jeho fyzickou krásu, nebo pro specifický zvuk, je jasné, že vinyl je v kurzu a v nejbližší době se to nejspíš nezmění. Obzvlášť, když CD mechaniky mizí z automobilů i běžných domácností. Jedno se mu totiž nedá upřít. Dokáže posluchače uklidnit a přivést k soustředěnému poslechu celého alba. A to se v dnešní uspěchané době cenní.

Prodeje vinylů rostou podobně jako online služby

Pokud by někdo čekal, že prodeje fyzických nosičů skomírají kvůli online službám, byl by na omylu. Týká se to totiž pouze CD, které zažilo největší slávu kolem roku 2000, kdy prodeje dosahovaly téměř miliardy kusů.

Prodeje vinylů se nenechají streamingem udolat 801x600x

I když prodeje CD klesají, vinyl streamingu zdatně odolává, zdroj: riaa.com

Prodeje vinylů totiž rostou stabilně 17 let a letos se 10,3% nárůstem výnosů z prodeje téměř vyrovnal růstu zisků z předplatného streamovacích platforem jako Spotify a Tidal. Ty si připsaly 10,6 %.

Tím, co prodeje hudby táhne dolů nejvíce, však není CD. I to si totiž navzdory dalšímu propadu prodejů připsalo vyšší výnosy než v roce 2022. Jsou to fyzické nosiče s hudebními videi a prodeje digitálních nahrávek ke stažení. S ohledem na klesání cen v případě Tidalu a růst zvukové kvality obsahu v případě Apple Music, se není čemu divit.

Prodeje hudby klesají, ale trh roste

Zájem o vinyl i streaming stále roste, ale propady na straně fyzických médií s videem, CD a digitálními prodeji kompenzovat nestíhá. Alespoň tedy co do počtu prodaných kusů (ať už nahrávek, nebo předplatného). Mohou za tím stát rodinná předplatná i jejich sdílení. I tak ale trh zvládl z hlediska výnosů růst o 7,7 %.

Zdroje: theverge.com, cs.wikipedia.org, riaa.com

Od malička pohlcený technologiemi, zvukem a obrazem. Nejraději je, když sedne doma u filmu. Pak ostatní otravuje řečmi o tom, že je domácí kino lepší než multiplex.

Komentáře

Hifimánie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim