reklama
Banner-Satechi_300x300px2-300x300x

Estelon X Diamond Signature Edition – High-End pro 20 vyvolených

Estelon X Diamond Signature Edition – High-End pro 20 vyvolených
2024-04-16T14:45:48+02:00
• 16. 4. 2024

Estelon X Diamond Signature Edition, zdroj: estelon.com

Limitované reprosoustavy Estelon X Diamond Signature Edition vznikají v počtu 20 párů, které překonávají oceňované X Diamond Mk II. Ty estonský výrobce vylepšil novými terminály, vnitřní kabeláží a dokonce i novou generací izolačních hrotů Stillpoints Ultra SS V2. Větší vliv na výkon ale budou mít zřejmě přepracované filtry výhybky s odpory Mundorf Ultra a cívkami zapečenými v pryskyřici. Pojďme se tedy podívat, co sošná limitka s cenou, kterou si výrobce nechává pro sebe nabídne. Omezená série totiž jistě bude dražší než klasický model, který je aktuálně dostupný za 1 499 990 – 1 629 990 Kč v závislosti na barvě povrchové úpravy.

Estelon je estonský výrobce high-end audio zařízení, založený Alfredem Vassilkovem v roce 2010. Společnost se specializuje na design a výrobu prvotřídních reprosoustav, které jsou známé svým jedinečným estetickým vzhledem a vynikajícím zvukovým výkonem. V průběhu let Estelon integroval inovativní technologie, jako jsou patentované akustické komory a keramické reproduktory. A ty najdeme i v aktuální novince. Výrobce sáhl po trojpásmové sestavě reproduktorů Accuton od německé společnosti Thiel & Partner. Konkrétně pak po 280mm basáku a 173mm středovém měniči s keramickou membránou a 25mm diamantovou kopulkou. Ty by společně měly nabídnout frekvenční odezvu v rozsahu 22 Hz – 60 kHz.

estelon x diamond signature edition 1 scaled 2560x1706x

Tvarosloví reprosoustav Estelon X Diamond je nezaměnitelné, zdroj: estelon.com

Čtenáře, který se už s reprosoustavami Estelon setkal nepřekvapí korpus vyrobený z mramorového kompozitu, který vzniká mísením a zapékáním drceného kamene s pryskyřici. To dává výrobci možnost, dosáhnout tvaru potlačujícího jakékoli parazitní vlnění i fyzikálních vlastností eliminujících nežádoucí vibrace kabinetu. Impozantní estetiku nových reprosoustav, která se tvarově neliší od standardní verze,  podtrhují nové ručně vyráběné nerezové detaily, které vystupují z hluboce temného černého perleťového laku.

Čím se X Diamond Signature Edition liší od standardu?

Zásadní změny ve zvuku výrobce slibuje v souvislosti s výše zmíněnými úpravami výhybky, novou interní kabeláží inspirovanou modely Forza a Extreme Mk II. Tisková zpráva hovoří i o „revolučních konektorech a odhmotňujících hrotech nové generace”. Konkrétně se dozvídáme, že:

„Model X Diamond Signature Edition je vybaven nejnovějšími inovacemi konektorů odvozenými z modelu Extreme Mk II. Na rozdíl od běžných terminálů mají na zakázku vyrobené konektory jedinečnou konstrukci připomínající svorku. Tyto konektory s pružinou pro optimální uchycení kabelu eliminují zbytečné přechody mezi kovy a zajišťují bezkonkurenční čistotu a jasnost od basů po výšky. Patentované konektory Estelon, vyrobené precizním 3D tiskem z vysoce kvalitního polyamidu bez kovových částí nebo materiálů s vysokou dielektrickou konstantou, které by narušovaly integritu zvuku, nově definují zvukovou konektivitu. Jsou přizpůsobeny pro připojení banánků, vidlic nebo holých vodičů a nabízejí všestrannost bez kompromisů.

Pro další zvýšení výkonu je model X Diamond Signature Edition vybaven izolačními nožičkami Stillpoints Ultra SS V2. Tyto inovativní komponenty zajišťují konzistentní kvalitu zvuku na různých typech podlah a zároveň zlepšují zvukovou scénu a artikulaci basů, přičemž každý tón je vykreslen přesně a realisticky.”

Citaci ponecháme bez komentáře, ale pozastavíme se u technologie OptimiZ™ výrobce kabelů Kubala-Sosna, které najdeme uvnitř reprosoustav. Ta je totiž pravděpodobně jedinou změnou oproti standardnímu provedení. I u něj se totiž výrobce chlubí značkovými kabely amerického výrobce Kubala-Sosna. Měla by optimalizovat kapacitanci a induktanci kabelů tak, aby přenášely původní zvukový signál bez ohledu na připojené komponenty. Nevíme sice jak toho výrobce dosahuje, ale ilustruje to na webových stránkách grafem popisujícím opačný vztah kapacitance a induktance, než je u reproduktorových kabelů obvyklé.

estelon x diamond signature edition 6 scaled 2560x1706x

Významný posun zvukového projevu výrobce připisuje inovativnímu provedení terminálů, zdroj: estelon.com

Jak velký vliv budou mít změny na zvukový projev reprosoustav je otázkou. Na měřitelné specifikaci se projevily mírným poklesem citlivosti z 88 dB/2,83 V na 87 dB a došlo i k drobnému poklesu minimální impedance. Obojí lze připisovat především změnám v architektuře filtrů. Jedno je ale jasné. Novinka pro 20 vyvolených bude snadno odlišitelná od běžné produkce  a tím i výrazně zajímavější a zřejmě i dražší.

Specifikace

  • Typ: 3pásmový pasivní reproduktor, bass-reflex
  • Basový reproduktor: 280 mm (11″) Accuton, keramický sendvičový klenutý měnič
  • Středobasový reproduktor: 173 mm (7″) Accuton, keramická membrána
  • Výškový reproduktor: 25 mm (1″) Accuton, diamantový obrácený klenutý měnič
  • Frekvenční odezva: 22 – 60,000 Hz
  • Výkonové hodnocení: 200 Wattů
  • Nominální impedance: 6 Ω (min 3.2 Ω při 22 Hz)
  • Citlivost: 87 dB / 2.83 V
  • Minimální výkon zesilovače: 20 Wattů
  • Materiál kabinetu: Kompozit na bázi mramoru

Zdroje: audiophil-online.com, estelon.com, avitsmart.cz

Redakce

Milujeme Hi-FI, AV techniku i High-End a nebojíme se o nich psát.

Komentáře

Hifimánie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim