reklama
Banner-Satechi_300x300px-300x300x

RECENZE: Meze Liric 2 – skvělý zvuk na cesty?!

RECENZE: Meze Liric 2 – skvělý zvuk na cesty?!
2024-04-19T11:10:36+02:00
• 19. 4. 2024

Meze Liric 2 to v přírodním kontextu sluší, zdroj: hifimanie.cz

Při představení Meze Liric 2, jsme psali o jejich zaměření na cestování. Musíme ale říct, že tam je úplně nevidíme. Doma jsme ale byli nadšení z pohodlí i jejich barevného zábavného projevu. Pojďme se podívat, čím nás sluchátka nadchnula, čím trochu zklamala a v čem se liší od původní Meze Liric.

IMG 0155 EDIT 4032x2016x

Meze Liric 2 jsme srovnávali s předchůdcem i dostupnými Hifimani Sundara, zdroj: hifimanie.cz

Než se pustíme do samotných sluchátek, je třeba napsat i něco málo o společnosti Meze. V kontextu poznámky o cestování je nutné zmínit, že právě touha po špičkovém zvuku na cestách stála za zrodem značky. Kolem roku 2009 totiž Antonio Meze pracoval především jako průmyslový designér. To obnášelo cestování po celém světě a nepřekvapivě i sháňku po sluchátkách, která by mu jeho výpravy zpříjemňovala. A nebyl by to Antonio Meze, kdyby se spokojil s běžnou produkcí. Hledal něco stylového, což ho přivedlo k myšlence na vlastní sluchátka. A v roce 2011 se tak zrodilo Meze Audio, tehdy ještě experimentující s nejrůznějšími komponentami z volného trhu.

První kompletně vlastní sluchátka společnost představila v roce 2015 po úspěšné Indiegogo kampani, která umožnila zrod  relativně dostupných Meze 99 Classic. A už tehdy byly recenzenti překvapeni, co že si to Antonio chce brát do terénu. Ale zvuk se líbil prakticky všem. Meze čekal nepopiratelný úspěch a roky dalšího vývoje a vylepšování. Skok ale přineslo až spojení s ukrajinským výrobcem magnetoplanárních měničů Rinaro Isodynamics.

Tehdy spatřila světlo světa Meze Empyrean s cenovkou přibližně 70 000 Kč, která znamenala vpád relativně nenápadné rumunské značky na mapu sluchátkového high-endu. Co naplat, špičkový zvuk je tu a krásné designy na cesty stále úplně praktické nejsou. Firma ale i tak používá vizuály s posluchači v přírodě, ve městě a obecně v terénu. Nedivíme se. Věříme, že Antonio Meze tak vlastní uzavřené modely jistě rád používá.

Balení Meze Liric 2 vás nenechá na pochybách

Meze si vás bude hýčkat už ve chvíli, kdy budete sluchátka vybalovat. Už tehdy se totiž snaží, abyste měli pocit, že za nemalé peníze dostáváte zaslouženou odměnu. V přepravním boxu tak naleznete prodejní balení, ze kterého vyjmete krásně zpracovaný úložný box v takřka japonském stylu ukrývající cestovní pouzdro. To je solidní, pevné a potažené kůží. Teprve v jeho nitru najdete perfektně chráněná sluchátka a kožený sáček s příslušenstvím, které zahrnuje více než 3 m dlouhý propojovací kabel s 3,5mm jack konektorem a symetrický 4,4mm jack kabel splétaný z osmi pramenů vysoce čisté bezkyslíkaté PCUHD mědi. Ten už ale bohužel jen 130 cm dlouhý. Nechybí ani 6,3mm redukce a adaptér do letadla.

IMG 0390 5712x4284x IMG 0375 5712x4284x IMG 0382 4032x3024x
Vybalování sluchátek Meze Liric 2 si užijete nechybí připracované cestovní pouzdro ani povedený úložný box, zdroj: hifimanie.cz

Prvotní nadšení ze symetrického kabelu, který u předchůdce chyběl trochu kazí fakt, že je ve srovnání s klasickým nesymetrickým výrazně kratší. Hodí se tak spíše k cestovním přehrávačům, nebo pro použití u pracovního stolu. V obýváku budete odkázáni na klasiku, která ale přece jen sluchátka trochu přiškrtí. My však poslouchali především v křesle u počítače a tak to nebyl dramatický problém. Pro nasazení v obýváku ale doporučíme zvážit nákup delšího symetrického kabelu. Rozdíl mezi symetrickým a nesymetrickým kabelem uslyšíte okamžitě. Poměrně logicky budete hledat mezi kabely s XLR zakončením, které Meze vyrábí v delší variantě.

Efektní design a zpracování co ohromí

Design sluchátek zaujme na první pohled. Dominantu Meze Liric 2, která je vizuálně odlišuje od předchůdce jsou samozřejmě skořepiny z dřeva pruhovaného ebenu makassar. Ty se mohou chlubit unikátní kresbou, která propůjčuje sluchátkům nezaměnitelný styl a na rozdíl od koženého povrchu původních Meze Liric lépe ladí s prapůvodním designovým charakterem značky. Ve spodní části skořepin pak najdeme drobný kovový port, který umožňuje vyrovnávání tlaku za membránou a tím i lepší navázání basového a středního pásma. Jde přitom o velmi estetický detail.

IMG 0351 3653x2739x IMG 0352 EDIT 4032x3024x
Meze Liric 2 jsou hodnotná nejen svým projevem, ale i špičkovým zpracováním, zdroj: hifimanie.cz

Dřevem uzavřená sluchátka potěší i bohatě polstrovanými magneticky uchycenými náušníky s jemným koženým potahem integrují i jemnou síťku. Ta chrání měnič před vnikáním vlasů a dalších jemných nečistot, které umí způsobit velmi nepříjemné komplikace v reprodukci – kdo v pubertě vlastnil Koss Porta Pro, určitě tuší, o čem mluvíme. Tady nic podobného nehrozí.

A nehrozí ani únava posluchače způsobená diskomfortem. Zavěšení sluchátek i hlavový most jsou perfektně solidní a umožňují skutečně široké možnosti pozicování mušlí na hlavě. Skvěle přitom roznáší hmotnost sluchátek tak, že na ně snadno zapomenete i v průběhu celodenní práce na počítači.

IMG 0368 EDIT 4032x3024x IMG 0282 4032x3024x
Magnetické náušníky i zavěšení dokládají snadnou servisovatelnost a kvalitu výroby, zdroj: hifimanie.cz

I když jsem z počátku o dřevěných skořepinách trochu pochyboval, musím po 14denním testování uznat, že mi design přirostl k srdci. Pokaždé, když jsem sluchátka vzal do rukou jsem si užíval, jak precizně vše lícuje a plní svůj účel. Tady prostě prémiový dojem nechybí. Mix špičkově zpracovaných kovových částí, dřeva a kůže funguje skvěle. A navíc se dá čekat, že patina sbíraná v následujících letech všemu jen prospěje.

Návykový komfort Meze Liric 2

Může se zdát, že trochu přeháníme, ale není tomu tak. Opravdu nás překvapilo, jak moc pohodlná mohou  427g sluchátka být. Vydržel jsem v nich trávit hodiny poslechu nejen v rámci kritického testování, ale i při práci, hraní videoher a sledování filmů. V parném létě bude možná situace jiná, ale na počátku jara v nich bylo nádherně.

IMG 0162 4032x2985x

Dřevo dodává novince prémiový punc a špičkové pohodlí zůstává beze změn, zdroj: hifimanie.cz

Hlavový most je dostatečně široký a příjemně polstrovaný, takže na jeho přítomnost zapomenete téměř okamžitě. Bohaté polstrování náušníků přitom skvěle těsní od okolí a i u zcela nových sluchátek vaše spánky jen hýčká. A přítlak sluchátek je dostatečný, ale zároveň vás ani nenapadne, že by mohl být menší.

Velmi se mi líbil i praktický detail v napojení sluchátek a hlavového mostu. Tvar uložení závěsu totiž skvěle a pohodlně padne přímo pod prostředníček a usnadňuje nastavení sluchátek přesně do té správné výšky. Chod závěsu je přitom tichá, krásně plynulý a má příjemný odpor. I tady sluchátka neustále připomínají, že máte co dočinění s prémiovým produktem.

Detailní zvuk který baví a překvapuje prostorem

Meze Liric 2 rozhodně nejsou upjatý profesor. To ostatně výrobce přiznal už při jejich představení. A poměrně očekávatelně nehrají ani žádnou přebasovanou bum cink zábavu. Jsou přesná, detailní a přidávají trochu té příjemné relaxované vřelosti, kterou si fanoušci značky žádali. Zvuk tak perfektně ladí s vizuálem sluchátek i s jejich pohodlností. Připojíte je k zesilovači, a je vám v nich tak nějak hezky. Jejich projev vás zklidní podobně, jako komfort kterým obklopí vaše ušní boltce.

IMG 9812 4032x3024x IMG 0355 4032x3024x
Isodynamické měniče Rinaro nám při testování se zesilovačem Topping DX9 dělaly radost, zdroj: hifimanie.cz

Rozhodně vás ale neukolébají tak, abyste přestali vnímat detaily. Ty totiž vykreslují s takovou finesou, kterou jsme od uzavřených sluchátek nečekali. A to i ve srovnání s předchozím modelem. Liric 2 proti původním Liric totiž přináší nejen vřelejší projev, ale také výrazně příjemnější podání hlasového pásma. Tam kde jsme u původních Liric měli pocit, že je hlas možná trochu plošší, než bychom si přáli, vystoupil vokalista do popředí ansámblu a stačilo jen zavřít oči a popustit trochu uzdu fantazie, abyste zapomněli, že nestojí přímo před vámi.

Přirozený čitelný projev i důrazný prokreslený bas

Chtělo by se vytáhnout Rebeccu Pidgeon, kterou vám sluchátka posadí přímo na dosah. Ale postačí i Jennifer Laurence a její Hanging Tree ze soundtracku Hunger games. Civilnost jejího projevu, hromada jemných detailů v hlase i věrné vykreslení artikulace se vám zaryje pod kůži. Nástup sboru na pozadí přirozeně vykresleného zpěvu pak okamžitě spustí mrazení v zádech.

Síle skladby napomáhá i citlivá a zároveň velmi důrazná prezentace basu, kterou mají Meze Liric 2 v malíku. Jsou krásně syté a prokreslené a přitom ani v nejmenším nenarušují ostatní pásma. Baskytara Petera Hooka ve skladbě The Eternal od Joy Division plyne k vašim uším spolu s tlukotem srce tak až se tají dech, a jakmile se Ian pustí do zpěvu, víte, že je všechno v pořádku – každá fráze, důraz i jemná protažení a ozvěny klavíru. To všechno sluchátka zprostředkují s neskutečně příjemnou samozřejmostí. A když na ně hodíte trochu agresivnější muziku automaticky otočíte voličem hlasitosti lehce doprava a sluchátka se odmění přívalem energie. Jejich měniče zároveň odhalí i svou absolutní kontrolou nad dynamickými špičkami a rychlost. Každý úder bicích, basa i upozaděné činely nahrávky Bleed od Meshuggah jsou bezvadně přehledné a vy se po chvilce přistihnete, že vám cuká v zátylku, jak se hlava chce pustit do koncertního bušení.

S rozsahem 4 Hz – 92 kHz asi nikoho nepřekvapí, že sluchátka potěší i milovníky taneční hudby. energie v oblasti basu jim rozhodně neschází. A dokazují to i u filmové hudby. Nástup skladby Time Hanse Zimmera z filmu Inception bychom si snad neuměli představit efektnější.

Překvapivý prostor

Co nás opravdu mile překvapilo je prostor, který nám sluchátka nabídla. Zároveň jde o největší posun, který jsme zaznamenali proti jejich předchozí generaci. Jde ruku v roce s prokreslením středního pásma. Trochu nám v tomto ohledu připomněla Sennheiser HD 820. Sluchátka totiž zdatně maskují svůj uzavřený charakter. Scéna sice není tak široká a konkrétní, ale i tak nabízí prostor, který je u uzavřených sluchátek neslýchaný. A HD 820 se blíží i podáním hlasového pásma, které je oproti původním Liric výrazně příjemnější, přirozenější a barvitější. Port sluchátek Meze Liric 2 navíc sluchátkům dovoluje přece jen trochu agilnější práci měniče a tak nabídnou ve srovnání s německým etalonem uzavřených sluchátek prokreslenější strukturu basu.

Prostor je tu opravdu skvělý a když si pustíte Wish You Were Here od Pink Floyd, budete se radovat i z jeho hloubky. A to je něco, s čím mají občas problém i leckterá levnější otevřená sluchátka. Fyziku sice oklamat nelze, ale já jsem byl nadšený.

Závěr

Meze Liric 2 jsou bez jakýchkoli pochyb skvělá sluchátka, která nabídnou pohodlí, detailní zvuk s nečekaně precizní prezentací prostoru a zároveň i izolaci od okolí. A také okolí od vás, což může být u otevřených sluchátek problém. Obzvlášť tehdy, kdy si chcete pustit oblíbený crustcore vedle usínající manželky. Meze Liric 2 to na rozdíl od sluchátek jako Hifiman Sundara nebo Sennheiser HD 600 umožní. A na to, že otevřená sluchátka přece jen vzdušnější než uzavřený luxus, rázem zapomenete. Meze Liric 2 vám to vynahradí důrazností basu, množstvím detailů i skvělým prokreslením všech detailů, které jen tak někde neuslyšíte.

IMG 0369 4032x3024x IMG 0372 EDIT 4032x3024x IMG 0380 4032x3024x
Elegantní detaily ve zvuku i designu, zdroj: hifimanie.cz

S cestováním to vidím už trochu opatrněji. Představa, že si do kapsy strčíte solidní přehrávač a vyrazíte do města je totiž lichá. Hmotnost sluchátek vám je i přes solidní přítlak náušníků při prvním rychlejším pohybu svrhnou z hlavy. Pokud ale často létáte, nebo cestujete vlakem, pak si Meze Liric 2 umíme představit jako tu správnou volbu snadno. Jen se tedy musíte smířit s tím, že jejich krásné pouzdro vám bez problémů zabere půlku příručního zavazadla.

Cena sluchátek se může jevit jako poměrně vysoká, obzvlášť v kontextu Sennheiser HD 820, která jsou také uzavřená a nabídnou ještě rozmáchlejší prostor. Rozdíl ale není dramatický a Meze Liric 2 nabídnou za 49 990 Kč nejen skutečně příjemný a skvěle prokreslený zvuk, ale i krásné přírodní materiály a eleganci. A i když bychom je jako sluchátka „na ven” doporučili jen těm nejzarytějším audiofilům, nereálné to na rozdíl od konkurence není.

A to nejlepší je, že ačkoli si výrobce nežádá za Liric 2 více peněz než za předchozí model, prodá vám citelně lepší sluchátka. Tady se evoluce skutečně podařila.

I proto a nejen proto si zaslouží kromě pozice mezi našimi recenzemi zařazení i do sekce Tip redakce.

Klady

  • Skvělý detail
  • Prokreslený bas
  • Krásně vzdušný projev
  • Bezvadná separace nástrojů
  • Skvělá ergonomie a pohodlí
  • Materiály a zpracování
  • Symetrický kabel v balení

Zápory

  • Pouze 130cm symetrický kabel

Od malička pohlcený technologiemi, zvukem a obrazem. Nejraději je, když sedne doma u filmu. Pak ostatní otravuje řečmi o tom, že je domácí kino lepší než multiplex.

Komentáře

Hifimánie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim