reklama
Banner-Satechi_300x300px-300x300x

Sony Bravia 9 posílá inovativní podsvícení do boje

Sony Bravia 9 posílá inovativní podsvícení do boje
2024-04-19T13:27:58+02:00
• 19. 4. 2024

Sony Bravia 9, zdroj: tisková zpráva

Sony odhalilo letošní flotilu televizorů, kterou vede špičkový model Sony Bravia 9. Ten přichází překvapivě bez OLED technologie. Nasazuje totiž do boje proti zavedeným pořádkům nejnovější technologii podsvícení QLED panelů, která slibuje špičkový kontrast. Dočíst jste se o ní mohli už v naší novince z veletrhu CES 2024. Novinka tak aspiruje na pozici toho nejlepšího televizoru s podsvícením. A to není málo. Ačkoli jsou mezi fajnšmekry stále nejoblíbenější OLED televizory, QLED technologie má své výhody. Je navíc levnější, nehrozí vypalováním a s novým podsvícením od Sony bude i úspornější.

Zákazníci se kromě revolučního systému podsvícení, který slibuje věrnější barvy, kontrast blízký OLEDU a špičkového jasu mohou těšit i na další technologie. Televizor například už v základu nabídne reprodukci prostorového zvuku Dolby Atmos. Pomoci mu k tomu má reproduktor umístěný na horní hraně přístroje, který hraje odrazem o zadní stěnu a strop. Simulaci bočních a možná i zadních kanálů přitom obstarají obdobné reproduktory na bočních hranách televizoru. Ačkoli jsme k audiu v televizorech většinou skeptičtí, tohle řešení připomíná strategii soundbarů. Že je není radno podceňovat už jsme se přesvědčili před nějakou dobou v recenzi Sennheiser Ambeo. Není tedy vyloučené, že bude fungovat i řešení od Sony. Mezi televizory ty od Sony většinou hrají prim. A technologií je samozřejmě mnohem víc.

Sony Bravia 9 se chlubí širokým zorným úhlem beze změn v podání barev, které nabízí technologie X-Wide Angle. Nechybí ani X-Anti Reflection eliminující rušivé odrazy okolních světelných zdrojů a samozřejmě ani vyhlášené zpracování obrazu. To slibuje špičkový zážitek, který odpovídá záměru tvůrců filmů, seriálů i her. Nechybí samozřejmě ani přizpůsobení obrazu světelným podmínkám v místnosti. Je tu jednoduše vše, co byste od špičkového a odpovídajícím způsobem naceněného televizoru čekali.

Sony Bravia 9 slibuje nekompromisní obraz

Jak už jsme nastínili, hlavním tahákem nového televizoru je podsvícení. Konkrétně tedy nová technologie Backlight Master Drive s jedinečným algoritmem lokálního stmívání, který přesně řídí jas tisíců LED diod. Měl by tak zajistit skutečně autentický kontrast, který umožňuje zachovat detaily v tmavých částech obrazu u těch nejnáročnějších scén. A s ohledem na 325% nárůst počtu stmívacích zón ve srovnání s loňským oceňovaným modelem X95L v tomto ohledu skepsí netrpíme. Absolutní přesnost s jemností jednotlivých pixelů to nejspíš nebude, ale to nemusí být problém. Skvělý kontrast slibuje výrobce i v prosluněných pokojích. Novinka by totiž měla dosahovat o 50 % vyššího maximálního jasu.

Samozřejmostí je pak bohaté portfolio přednastavených obrazových režimů, které odpovídají nejrůznějším typům obsahu od filmů, přes sportovní přenosy až po videohry a kalibrované profily pro streamovací služby. Nechybí tak samozřejmě režim SONY PICTURES CORE Calibrated, Netflix Adaptive Calibrated, ani Prime Video Calibrated a technologie Dolby Vision.

Propracované zvukové technologie

Sony nezapomíná ani na zvuk. Technologii reproduktorů, hrajících odrazem o stěny místnosti, která se ukrývá pod názvy Beam Tweeter a Frame Tweeter jsme si představili už v úvodu. Ale jsou  tu další. Voice Zoom 3 například vyrovnává hlasitost dialogů tak, aby nezanikly v podkresu a nebo příliš nevyčnívaly. Měla by tak přinést srozumitelnost za všech okolností.  A příjemnou zprávou je i to, že funguje i v případě, že k televizoru připojíte audio produkty z řady Bravia Theatre, které vám Petr představil v našem včerejším článku. Při jejich využití uživatelé ocení i funkci Acoustic Center Sync, která naváže zvuk reproduktorů televizoru s těmi náležícími soundbaru a zajistí, aby zvuky zněly ze správných míst podobně, jako v kině, kde mají tento efekt na starosti reprosoustavy ukryté přímo za projekčním plátnem.

Sony Bravia 9 nabídne chytré funkce i důmyslný podstavec

75 XR90 dark sil dark sil 1slate btyJ A9000 3000x2000x 75 XR90 dark sil dark sil 1slate btyI anonymous SB 1389x925x 75 XR90 dark sil dark sil 1slate btyH 3000x2000x
Flexibilní podstavec usnadní ustavení televizoru i použití se soundbary, zdroj:tisková zpráva

Jádrem uživatelského rozhraní je už tradičně systém Google TV. Uživatelé se tak snadno dostanou k širokému portfoliu aplikací třetích stran. Snadno tak televizor promění ve špičkovou konzoli s nedávno recenzovanou službou NVIDIA GeForce No, nebo nainstalují alternativní multimediální přehrávače jako je například Kodi. Bezproblémová bude jistě i spolupráce s hlasovým asistentem Google Asistent.

Sympatickým detailem je flexibilní konstrukce podstavce, která umožní televizor umístit dostatečně vysoko tak, aby se pod něj vešel soundbar. Uživatelé se přitom mohou rozhodnout, zda nohy umístí ke krajům televizoru, nebo do jeho středu tak, aby ho bylo možné ustavit i na menší televizní stolky. Uniformní tvarosloví zad a skrytý kabelový management pak pomůže při zavěšení televize na zeď.

75 XR90 dark sil dark sil HDMI Mid 1200x730x 75 XR90 dark sil dark sil Cable Mid 1200x730x
Sony Bravia 9 nabídne solidní konektivitu i pěkně vyřešený kabelový management, zdroj: tisková zpráva

Cena a dostupnost

Sony novinky nabídne v rozměrech 65 – 85 ″. O ceně na českém trhu ani datu uvedení do prodeje bohužel však zatím informace nemáme. Zahraniční zdroje jako The Verge ovšem mluví o cenách mezi 3 299 USD (cca 79 000 Kč) a 5 499 USD (cca 130 000 Kč).

Více informací o novém top modelu i dostupnějších řadách pro rok 2024 naleznete na stránkách Sony.

Zdroj: Tisková zpráva

Od malička pohlcený technologiemi, zvukem a obrazem. Nejraději je, když sedne doma u filmu. Pak ostatní otravuje řečmi o tom, že je domácí kino lepší než multiplex.

Komentáře

Hifimánie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim