reklama
Banner-Satechi_300x300px-300x300x

RECENZE: HiFiMAN Sundara – Královna dostupné neutrality

RECENZE: HiFiMAN Sundara – Královna dostupné neutrality
2024-04-10T10:27:31+02:00
• 10. 4. 2024

HiFiMAN Sundara, zdroj: hifimanie.cz

Sluchátka jsou jako boty. Recenzovat je má smysl až po dlouhé době. A sluchátka HiFiMAN Sundara jsem si koupil v červnu 2021. Společně se Sennheiser HD 660 S, neboť jsem hledal nástupce za HD 518. Jsa dlouholetý věrňoch značky Sennheiser, nečekal jsem od nováčka v (mém) klubu moc. Jenže.

Jenže uběhly 3 roky a při psaní této recenze mám Sundary na uších a vrním slastí.

IMG 3181 6240x4160x

HiFiMAN Sundara zdroj: hifimanie.cz

Zvuk – Takový, jaký je

Začněme hned od toho, co táhne nejvíc; audio reprodukce, resp. „jak hrajou“. Jak zmíněno v názvu, Sundara je skutečně královna neutrality. Máte-li rádi basy, tak vás Sundara moc neosloví. Ne, že by to znamenalo, že tyto sluchátka basy neumí (naopak), ale není to to první, čím zaujmou. Což může být problém, zaujmout neutralitou na první dobrou chce um. A přiznám se bez mučení, že ani já jsem po nasazení Sundar na uši nebyl odvařen. Jenže po několika hodinách poslechu jsem začínal mít jasno.

HD 660 S najednou zněly tak nějak zahuhňaně, kdežto Sundara zněla čistě a zároveň poměrně milostivě k horšímu zdroji. Pro poslech z PC používám Topping DX3Pro+ a z gramofonu Technics SL-Q202 s MC přenoskou Dynavector 10X5 mám napojený receiver Yamaha RX-V559. Což nejsou nijak extra Hi-Fi komponenty, ale těmto sluchátkům to s přehledem stačí. Jsou to „planáry“ s nízkou impedancí, takže je třeba otočit volume doprava a když se tak stane, tak najednou i ty basy mají onen specifický prostorový dopad, žádná tuc-tuc rána nebo neurčité „hummm“.

Zmiňované (resp. ztrátové) audio formáty mají většinou ten neduh, že výšky i středy tzv. píchají do uší. Když se k tomu připočte necitlivý mastering (viz loudness war), tak z dlouhodobějšího poslechu začne bolet hlava. Zde jsou Sundary velice solidární, resp. horší audio zdroj není sluchátky Sundara prezentován v tom (nej)horším světle, resp. zvuku. Ve zkratce, i špatný audio formát nezní přes Sundary tak špatně.

Celkově vzato, v angličtině k tomu přesně odpovídá termín „all-rounder“. Ta vyváženost je naprosto luxusní. Chcete-li slyšet, jak hudba „skutečně“ zní, tak v této cenové relaci jsou podle mě Sundary nedostižné. Pokud tedy je konektor sluchátek zasunut do nějakého toho receiveru nebo zesilovače. Jednoduchý 3,5 jack vstup do mobilu/mp3 přehrávače nebo notebooku je bohužel nedostatečný. Sundary potřebují nějaký mezičlánek k tomu, aby měly náležité „krmení“.

Otevřená konstrukce se nezapře

Jde o otevřená sluchátka, takže přemýšlíte-li o sluchátkách, která budou „tichá“ pro své okolí, na Sundary zapomeňte. Aby si člověk tato sluchátka užil, musí je „ohulit“. Uslyší je tak i ti, co je zrovna nebude mít na uších. A to do té míry, že „hrají” až do vedlejšího pokoje.

Nevím, jestli to je konstrukcí nebo architekturou samotných sluchátek (jsou skutečně kolem celých uší), ale Sundary disponují „všeobjímajícím“ zvukem, který posluchače pohltí. Jde o prostorovost a teď nemám na mysli Dolby Surround.

Pohodlí je s HiFiMAN Sundara perfektní

Pokud jde o pohodlí, tak i zde jde o praktickou slast, neboť sluchátka jsou i po celodenním nošení na hlavě prakticky neznatelná. Nicméně nejde o sluchátka do pohybu, na hlavě sice drží, ale pokud se chcete rychle pro něco sehnout, hrozí sesunutí z hlavy, takže ideálně pouze na poslech pěkně v sedě nebo stoje, zároveň do postele Sundary opravdu nejsou. Kontakt s pokožkou zajišťuje textil, který výrobce přišil k umělé kůži. Ale zpět k pozitivním prvkům. Náhlavní pásek mezi kovovou konstrukcí sluchátek je pěkně široký, což zajišťuje onu příjemnou pohodlnost, na kterou se lze spolehnout.

Náušníky HiFiMAN Sundara

HiFiMAN Sundara mají na kontaktní ploše náušníků příjemný textil, zdroj: hifimanie.cz

Po 3 letech prakticky každodenního používání jsem se nepřistihl při pocitu, že musím sluchátka odložit, aby si hlava odpočinula. Nicméně pokud jde o bytelnost, tak levý náušník je již trochu zdeformován. Ačkoliv to na funkci nemá vliv, v budoucnu určitě popřemýšlím o výměně. To naštěstí náušníky u Sundar umožňují. Co jsem ale vyměnil okamžitě, byl kabel, protože dodaný krátkých kabel je neohebný a svou délkou prostě limitující.

HiFiMAN Sundara a zesilovač HiFiMAN Sundara detail
HiFiMAN Sundara nadchly pohodlím,  zdroj: hifimanie.cz

Závěr: Pro koho HiFiMAN Sundara jsou?

U recenzí na sluchátka se často zmiňuje typ posluchače, neboli styl hudby, pro který by se sluchátka mohla hodit. Vrátil bych se zde k tomu „all-rounder“, protože sluchátka HiFiMAN Sundara jsou podle mě opravdu pro všechno! Mé hudební rozpětí je od vážné hudby po kakofonní noise. Vodítkem pro ostatní je ale ta zmíněná neutralita. Chcete-li slyšet, jak zdroj bez jakýchkoliv equiliserů zní, jsou Sundary jasná volba. Pokud na druhou stranu holdujete určitému hudebnímu žánru, zvláště například něčemu náročnému na basy, pak HiFiMAN Sundara nebude to, co hledáte.

Klady

  • Věrná audio reprodukce, alias neutralita
  • Velice pohodlné
  • Vyměnitelné náušníky
  • Prostorový zvuk
  • Dostupnost (v této cenové kategorii – do 10k – jde TOP volbu)

Zápory

  • Hlasité zvenku
  • Nutnost zesilovače
  • Dodaný kabel (krátký a neohebný)

Specifikace

  • Frekvenční rozsah: 6 – 75.000 Hz
  • Impedance: 37 Ω
  • Citlivost: 94 dB
  • Měniče: Planar Magnetic
  • Tvar náušníků: Kolem uší (around-ear, circumaural)
  • Materiál náušníků: Kůže (obvod), textil (plocha)
  • Hmotnost: 372 g
  • Spojení kabel-sluchátka: 2x jack 3.5
  • Parametry kabelu v balení: 120 cm, OFC měď
  • Aktivní potlačení hluku: Ne
  • CENA: 7 240,- (audigo.cz)

Kancelářská krysa se závislostí na zvuku. Taktéž absintista. ;)

Komentáře

Hifimánie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim