reklama
Banner-Satechi_300x300px-300x300x

RECENZE: Sennheiser Accentum – sluchátka za dostupnou cenu na zvuku nešetří

RECENZE: Sennheiser Accentum – sluchátka za dostupnou cenu na zvuku nešetří
2024-04-19T18:24:58+02:00
• 5. 2. 2024

Sennheiser není třeba dlouze představovat. Ve zkratce si to přesto dovolím. Tuto německou společnost založil v roce 1945 dr. Fritz Sennheiser. Od té doby se podívala společnost snad do každého možného koutu audia. Na kontě tak má mikrofony, reproduktory, zesilovače, Hi-Fi systémy a také sluchátka. Sluchátka nabízí Sennheiser ve velkém cenovém rozmezí. Na jednom konci si tak můžete pořídit Sennheiser HE 1 za téměř dva miliony a na druhém pak sluchátka za 400 Kč. My jsme měli možnost podívat se na bezdrátová sluchátka Sennheiser Accentum, která lze pořídit nyní pod 4 000 Kč, což je dnes v rámci tohoto segmentu v podstatě průměrná cena. Dokázal Sennheiser dodat svůj ikonický zvuk i do tohoto modelu? To si zkusíme přiblížit níže.

Balení – štíhlé a prosté

Oproti jiným balením této společnosti dostanete Sennheiser Accentum v opravdu úsporném a štíhlém balení. V tom naleznete po otevření samotná sluchátka, USB-A – USB-C kabel a pár papírků, které nejspíše už nikdo nečte, ale ze zákona tam být musí.

Sennheiser Accentum 1

Sennheiser Accentum, zdroj: Hifimanie.cz

Pokud se sluchátka snažíte porovnávat s vyššími Sennheiser Momentum 4, pak jistě víte, že zde jedna položka chybí. Tou je tvrdé pouzdro, které vaše sluchátka ochrání při transportu. Jelikož tato sluchátka nijak nesložíte, je to trochu škoda. Nicméně se někde šetřit muselo. Pořád se bavíme cirka o poloviční doporučené cenovce. Pokud byste chtěli hledat tradiční (pro některé archaický) 3,5mm jack, pak ani ten zde není. Ani samotná sluchátka tento způsob konektivity nenabízí. O kabelovou konektivitu ovšem nepřichází, stále je možné propojení se zařízením skrze USB-C kabel.

Sennheiser Accentum 2

Sennheiser Accentum, zdroj: Hifimanie.cz

Zpracování – plast, který překvapí

Už u modelu Momentum 4 výrobce opustil luxusní materiály a vrhnul se do plastovějšího provedení. Na jednu stranu zapláčou milovníci prémiových výrobků. Na druhou stranu to ale přineslo lehčí váhu a subjektivně příjemnější delší poslech. Navíc společnost ukázala, že se plastů není třeba příliš obávat a není plast jako plast. Momentum 4 už na první dobrou dávaly vědět, že si svou kvalitu zpracování i distribuci prémiového pocitu do konečků prstů chtějí zanechat. Nejinak je tomu u modelu Accentum.

Sennheiser Accentum 8

Sennheiser Accentum, zdroj: Hifimanie.cz

Matné černé plasty působí pevně, nikde nevržou, jsou příjemné na dotek a nechytají na sebe příliš nepořádku. Plastové jsou i posuvné klouby, které nás při prvním ohmátání překvapily. Chvíli jsme si totiž byli jisti, že jsou z hliníku. Plastový je i most, který nabízí na spodní části příjemně měkké polstrování.

Sennheiser Accentum 4

Sennheiser Accentum, zdroj: Hifimanie.cz

Pokud tak budete se sluchátky sledovat jeden ze současných filmů, kdy se stopáž blíží hravě ke třem hodinám, rozhodně vás nebude trápit bolest během nošení. Stejně můžeme hovořit i o náušnicích. Jejich polstrování je dostatečně měkké i jemné.

Sennheiser Accentum 3

Sennheiser Accentum, zdroj: Hifimanie.cz

Poslech by tak měl být pohodlný i pro ta nejcitlivější ouška. Sluchátka ocení také majitelé jednoplošníkových křídel místo uší, mezi které se řadím i já. Náušníky dostatečně obklopí i větší uši a během prožívání hudby jsem neměl pocit, že se sluchátka pokoušejí chirurgicky mé uši zmenšit nebo připlácnout více k hlavě. Váha činí cca 220 gramů, takže ani důlek vyražený do horní části lebky se nekoná.

Ovládání a výdrž – čtyři tlačítka a až 50 hodin

Na pravé straně naleznete čtyři tlačítka a s těmi si musíte vystačit. Sluchátka nemají žádné dotykové plochy, které jsou čím dál častější napříč výrobci. A věříme, že to řada zákazníků ocení. Škoda je, že si opravdu musíte naprosto vystačit s tlačítky v jiném případě. Sluchátka nepřeruší přehrávání při sejmutí z hlavy, a dokonce ani v případě, že náušníky narovnáte. Spolehnout se musíte pouze na tlačítko pause/play, které dále slouží pro přijmutí a položení hovoru. Další dvě tlačítka ovládají hlasitost, a to čtvrté je zde pro vypnutí/zapnutí sluchátek. Tlačítko pro vypnutí/zapnutí pak vyvolá po stisku hlasového asistenta, v mém případě tedy Siri.

Sennheiser Accentum 5

Sennheiser Accentum, zdroj: Hifimanie.cz

Pokud sluchátka chcete přeci jen ovládnout trochu více, poslouží vám aplikace Smart Control, která je dostupná pro iOS i Android. V té můžete sledovat, jak jsou na tom sluchátka s baterií, přepínat zdroj zvuku – například, když máte sluchátka spárována k počítači i telefonu, hrát si s ekvalizérem, projít Sound Checkem pro personalizaci hudebního zážitku, nastavit si Sound Zones, což posluchači umožní mít v každém prostředí jiné nastavení zvuku a nechybí samozřejmě ani možnost vypnutí a zapnutí aktivního potlačení hluku (ANC). Občas se také bude hodit zkontrolovat dostupnost aktualizace.

Výrobce slibuje výdrž na jedno nabití až 50 hodin. Pokud si myslíte, že jde o hodnotu s vypnutým ANC, pak jste na omylu. Výdrž se udává se zapnutým aktivním potlačováním hluku. Jak už to tak u výrobců bývá, tato hodnota se měří při cca 50% hlasitosti. Posluchači, kteří si rádi hudbu trochu „ohulí“, však nemusí zoufat. Při 80% hlasitosti jsme dosáhli krásných 44 hodin poslechu na jedno nabití. A nabíjení? To je také rychlé. 10 minut přísunu elektřiny zajistí až 5hodinový poslech.

Zvuk – stále jako z praku

Když se člověk ptá lidí, co si představí pod značkou Sennheiser, většinou odpoví kvalitní zvuk. Někteří jdou dokonce tak daleko, že se zažil pojem jako „tradiční sennheisří zvuk“, který se definuje svou čistotou, jasným a zřetelným projevem a nulovým přikrášlením skladeb. Člověk nemá čekat přehnané basy, které z něj vymáčknou duši, ale naopak, klidný projev přesně tak, jak to původní autor zamýšlel. Nutno říct, že tuhle filosofii se snaží výrobce držet u těch nejdražších i nejlevnějších modelů tak moc, jak to jen jde. V případě Accentum si ale troufneme říct, že si zvukoví inženýři přeci jen chtěli trochu s posluchačem pohrát a není to vůbec špatně.

Před prvním poslechem jsme čekali až sterilně přesný zvuk, ale Sennheiser Accentum chtějí posluchače svým projevem trochu zahřát, což se v tomto zimním období obzvlášť hodí. Znát je to zejména na basech. Sluchátka se oproti svým dospělejším sourozencům chtěla odlišit, a tak se rozhodla na basech přidat. Inu, když je starší sourozenec uznávaný doktor, neznamená to, že vy nemůžete být něčím jiným, ale stejně prospěšným. Věříme, že výraznější bas osloví mladší posluchače a zároveň neodradí ty starší, kteří touží po chirurgické přesnosti. Ti by totiž mohli ocenit špetku koření a ozvláštnění. Doktor House také není prototypem toho úhledného doktora, a přesto ho máme rádi. Nám se Doktor House líbí a stejně tak se nám líbí drzejší bas v podání Accentum. Ve většině skladeb se nestal ničím rušivým.

Například v klidnější nahrávce Turn the Lights Back on od Billyho Joela příjemně naplňuje komorní atmosféru skladby, a i přesto si posluchač může stále vychutnat sebejistě vyvážené středy i výšky, které byly těsně před potřebou črtat první čáry pečlivě doostřeny v ořezávátku.

Znát to je především třeba u skladby Burn od Toma Walkera (v Choir Version), kde máte místy pocit, že se vám chce hudebník násilně infiltrovat až do samotného středu hlavy a vy jej máte ještě chuť prosit, ať pokračuje. A zatímco se tohle vše děje, stále dokážete vnímat, že se v pozadí rozhodně nevytratily středy a rozhodně ne bas, ten je pořád přítomen ve své hřejivé a výraznější podobě.

Nearly Forgot My Broken Heart od Chrise Cornella je také skvělým příkladem toho, jak sluchátka pracují. V samotném začátku si posluchač užije komorní atmosféru s naprostým tichem a klidem, tak aby se mohl soustředit pouze na cinkavé vysoké tóny mandolíny a ostrý hlas Chrise. A ve správný moment přijede basový rychlík, aby vše doplnil a posluchače naprosto obklopil skladbou. Tento rychlík ale nepřehluší vše okolo, lidé, kolem kterých projíždí, si stále můžou zřetelně popovídat. Další nástroje si tak posluchač nadále užívá, jejich přítomnost je stále zřetelná a nechybí zde jediný důležitý zvuk.

Bezdrátově se se zařízením Sennheiser Accentum připojí skrze Bluetooth 5.2. Podporované kodeky pak jsou AAC, SBC, aptX a dokonce aptX HD. Aktivní potlačení hluku možná není pro některé fanoušky zvuku důležité, sluchátka jej nicméně nabízí. A pro odříznutí od reality funguje dobře. V aplikaci lze navíc zapnout funkci Wind Noise Reduction, která odflitruje nepříjemné zvuky větru. V případě, že toužíte po co nejlepším ANC, doporučujeme poohlédnou se po sluchátkách u konkurenčního Sony nebo Bose.

Na Sennheiser poměry až troufalost sluchátek Accentum nás prostě bavila. Jistě, na trhu jsou sluchátka, která vše zahrají precizněji, klidněji i čistěji. Ale také stojí podstatně více. S cenovkou pod 4 tisíce korun navíc Accentum cílí i na mladší posluchače a ti jsou všeobecně známí tím, že je hudba pro ně denním chlebem, který je baví. Troufneme si tvrdit, že s těmito sluchátky je hudba rozhodně bavit bude. A kdyby náhodou ne, aplikace stále nabízí ekvalizér, kterým posluchač dosáhne hravě na ten pravý a čistý Sennheiser zvuk.

Závěr

Bezdrátová sluchátka Sennheiser Accentum jsou skvělou volbou pro ty, kteří se poohlížejí po dospělejších Sennheiser Momentum 4, ale jejich rozpočet jejich akvizici nedovolí. V současnosti jsou sluchátka dostupná za cenu 3 790 Kč v černém a bílém provedení například v elektronickém obchodě lokálního distributora Pantershop.cz. Dále jsou k sehnání u většiny tuzemských prodejců. Za tu cenu zákazník obdrží stále dobře vypadající a hlavně skvěle hrající sluchátka. Accentum jsou proti Momentum navíc lehčí, a to může být pro některé také klíčovou vlastností. Některé možná zamrzí, že v balení chybí pouzdro a sluchátka nejdou složit, ale myslíme si, že v rámci své konstrukce a jejího zpracování toho sluchátka snesou dost i při transportu v batohu s dalšími věcmi. Pokud by někoho pak odstrašoval výraznější bas, vyladění v aplikaci vše vyřeší.

Klady

  • Skvělé konstrukční zpracování
  • Dlouhá výdrž na jedno nabití
  • Skvělý zvuk s jemně výrazným basem
  • Nízká hmotnost
  • Wind Noise Reduction
  • Cena

Zápory

  • V balení chybí pouzdro
  • Chybí automatické pozastavení přehrávání

Technické specifikace

  • Frekvenční rozsah: 10 – 22 000 Hz
  • Velikost měniče: 37 mm
  • Konektivita: Bluetooth 5.2, USB-C
  • Podporované kodeky: SBC, AAC, aptX, aptX HD
  • Hmotnost: cca 220 g
  • Aktivní potlačení hluku: ano
  • Výdrž na jedno nabití: zhruba 50 h
  • BAREVNÉ VARIANTY: černá, bílá
  • CENA: 3 790 Kč (Pantershop.cz)

S technologiemi si hraje od nepaměti a doma má v nich více nepořádek než pořádek. Ostravak, který se stále místy učí psát slušně a spisovně. "Zatimco tata rubal uhli, ja rubu texty, bo mam chrome ruky."

Komentáře

Hifimánie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim