reklama
Banner-Satechi_300x300px-300x300x

RECENZE: Sennheiser Momentum True Wireless 4 si zamilujete

RECENZE: Sennheiser Momentum True Wireless 4 si zamilujete
2024-04-26T12:46:52+02:00
• 24. 4. 2024

Sennheiser Momentum True Wireless 4, zdroj: hifimanie.cz

S novými Sennheiser Momentum True Wireless 4 jsme se již setkali. Nabídli jsme proto první dojmy, ale na recenzi to nebylo. S tou přicházíme nyní. Letošní vlajková loď německého výrobce se pyšní nezanedbatelným prvenstvím, které je ale bohužel zatím spíše vyhlídkou do budoucnosti. I přesto jde o velice zajímavou novinku, které se dočkalo jen pár modelů letošních sluchátek. Jde o kodek aptX Lossless. Ten totiž přináší prvenství v bezeztrátovou komprimaci a přenos zvuku v CD kvalitě.  A jelikož si o balení i designu můžete přečíst v našich prvních dojmech, můžeme se na něj podívat v rámci úvodu k recenzi blíže. V dalších pasážích vás ale samozřejmě neochudíme o důsledné hodnocení zvuku i výdrže baterie a dalších vlastností. Tak pojďme na to!

Momentum True Wireless 4 zvládnou CD bez ztráty hvězdičky

Revoluční novinku na poli plně bezdrátových sluchátek představuje kodek aptX Lossless, který umožní poslech 44,1kHz 16bit audia skutečně v takové podobě, v jaké nahrávka opustila studio. Ačkoli už máme na trhu delší dobu Hi-Res kodeky jako je LDAC a aptX HD, vždy znamenaly ztráty v kvalitě reprodukce. A to navzdory faktu, že dokázaly přenést vyšší vzorkovací frekvence i bitové rozlišení nahrávky.

Nový aptX Lossless totiž dává přednost kvalitě CD, kterou dokáže při dobrém signálu přenést s bitovou přesností. Podobně, jako to je v případě ukládání hudby pomocí kodeku FLAC tedy nové algoritmy společnosti Qualcomm zvuk zabalí a pak naprosto přesně rozbalí ve sluchátkách. Skrze omezenou kapacitu bezdrátového BT přenosu tak protlačí kvalitu CD.

IMG 8514 1290x1288x IMG 8485 1290x1290x
Sluchátka umožní kontrolu nad volbou koleku a zkontrolují usazení v uších, zdroj: hifimanie.cz

Horší je to s aktuální podporou nového kodeku na straně telefonů. Jak se dozvíte v našem článku o BT připojení, uživatelé jablečných telefonů na něj mohou rovnou zapomenout. Pozvolný nástup nové technologie je ale znát i mezi Androidy. S jistotou jmenovat jen smartphony ASUS Zenfone 11 Ultra, vivo X Fold3 a X Fold3 Pro.

To se ale s příchodem nových telefonů rychle změní. Je velmi nepravděpodobné, že by výrobci z nějakého důvodu možnosti nových čipsetů Qualcomm nevyužili naplno. Integraci nového kodeku lze pak samozřejmě očekávat od kapesních přehrávačů. Astell&Kern, nebo HiBy si to nejlepší jistě nenechají ujít, obzvlášť, když první vlaštovkou je konkurenční sluchátkový zesilovač iFi audio NEO iDSD 2. Sluchátka Sennheiser Momentum True Wireless 4 jsou tak na blízkou budoucnost skvěle připravena a z nového smartphonu vymáčknou skutečné maximum.

Pohodlí bez kompromisů i když ne pro každého

Abychom se neopakovali, tak přeskakujeme sekci balení i designu, kterou najdete v dostatečném rozsahu v prvních dojmech a jdeme rovnou na pohodlí. To si totiž zaslouží dlouhodobější testování. I když se totiž jeví pohodlná v prvních momentech, nemusí tomu tak být po několika hodinách.

To ale naštěstí není případ Sennheiser Momentum True Wireless 4. Sluchátka mi padla opravdu dokonale. Utěsnění tak bylo perfektní a i při 4h poslechu bez jediného vyjmutí jsem na ně téměř zapomněl. Takhle bych si to prosím přál od všech v budoucnu testovaných sluchátek. To by ale bylo naivní. Sluchátka jsem v rámci testování samozřejmě půjčil i několika přátelům a našel se i takový, kterému nové čepičky neseděly. Extra velký nástavec příliš tlačil a velký zase netěsnil tak, jak bylo třeba. Ačkoli tak komfort hodnotíme jako bezchybný, je třeba připomenout, že s in-ear sluchátky není nad osobní zkušenost.

IMG 8516 EDIT 4192x3144x

V ekologickém balení Momentum True Wireless 4 najdete vše co je třeba, zdroj: hifimanie.cz

I když se jeden stěžovatel našel, musím výrobce pochválit. A to za snahu eliminovat tento problém a vyjít vstříc co nejvíce zákazníkům. V balení totiž nenabízí typické 3 velikosti nástavců, ale hned 4 a k nim i 3 velikosti ploutviček. Ty přijdou, stejně jako odolnost IP54 dokládající voděodolnost, vhod především sportovcům. Osobně jsem si byl usazením sluchátek jistý aniž bych je musel vyměňovat.

Výdrž na celý den i víkend

Výdrž baterie odpovídá specifikaci a musím podotknout, že mě mile překvapila. I se zapnutým ANC totiž bez problémů dosáhnete na 7 hodin poslechu. A to i tehdy, když kromě testování ANC neodoláte a se zapnutým transparentním režimem použijete Momentum True Wireless 4 jako autorádio. To rozhodně nemůžeme z bezpečnostních důvod. doporučit, ale funguje to… o tom ale až v sekci o ANC.

Momentum True Wireless 4 Qi

Sluchátkům nechybí bezdrátové Qi dobíjení, zdroj: hifimanie.cz

Nyní tím jen chceme ilustrovat, že od nás sluchátka dostala zabrat. Neustálý poslech, střídání  i hrátky s nastavením ustály bez problémů a po nepřetržitém 4hodinovém poslechu baterie stále ukazovala 40 %. Pracovní den i celodenní poslech sluchátka zvládnou levou zadní a pokud od nich nebudete nonstop žádat provoz na plnou hlasitost, odmění se výdrží atakující 8 hodin! Dobíjecí pouzdro ukrývající další 3 nabití tak poslouží hlavně jako záruka, že se bez zásuvky obejdete i celý víkend.

Příjemnou zprávou je, že se sluchátka i velice rychle dobíjí. Plné kapacity dosáhnou během hodinky a půl a na hodinový trénink v posilovně vám bude v nouzi stačit i 8minutový pobyt v krabičce. A to je tak akorát, abyste si vybalili boty i oblečení a připravili se. Momentum True Wireless 4 jednoduše nemají problém držet vaše tempo.

Momentum True Wireless 4 posouvají zvukový standard výš

To, že nová sluchátka řady Momentum přichází s typicky Sennheiserovským zvukem nikoho nepřekvapí. Čekají nás tak prokreslené středy, výšky plné detailů i hutný objemný bas, který mají sluchátka naprosto pod kontrolou. Firemní 7mm měniče TrueResponse, které si sluchátka vypůjčila z audiofilských kabelových modelů se tu doslova předvádí. A to překvapivě včetně prostoru, který se běžně u plně bezdrátových sluchátek smrskne do středu vaší hlavy. Tady se toho ale obávat určitě nemusíte.

I při Dare od Gorillaz si totiž ihned všimnete, ačkoli na vás zvukař valí syntetický bas, že veškeré vokály jsou jasně umístěné přímo před vámi. Každý z interpretů si přitom zachovává svoje jasně definované místo a vzdálenost. Ano, tady nechybí ani hloubka scény. Stereoskopický prostor sluchátka podala tak, že jim odpustíme i chybějící podporu technologie Dolby Atmos.

A co hluboké basy, ptáte se? Tak tady nešlápnete vedle. A dočkáte se i jejich jemného zvýraznění, ale jen do té míry, aby si někdo nestěžoval na suchý projev. Ten tu skutečně nehrozí. Rezervy sluchátek jsou obrovské a jediné co hrozí je, že si je oblíbíte víc než běžné domácí stereo. Bas skladby Partition od Beyoncé, který byl při testování reprosoustav ProAc DB3 nedosažitelný vám tady bude brát dech. Extenze do frekvencí, které jsou pro lidské ucho neslyšitelné, totiž svou energii nezapře a bas tak doslova cítíte. A to jste ani nesáhnuli po necudné volbě, Bass Boost, která v nastavení sluchátek neschází a nabízí snadné řešení pro ty nejzatvrzelejší milovníky hlubokých tónů.

Skvěle propracované je i střední pásmo a výšky. V It Doesn`t Matter Alison Krauss tak uslyšíte nejen jemný vokální projev a ozvěnu hlasu zpěvačky i hřejivé tóny kytar, ale také jednotlivé doteky hráčů na hmatníku. Výšky přenesou i napjatost, kterou od tklivých tónů čekáte. A když se ozve typicky americká naleštěná basa, nebudete chtít sluchátka vyjmout z uší.

Ekvalizace, ANC a úchvatný transparentní režim

Toho, komu by základní ladění sluchátek nevyhovovalo, potěší vestavěný 5pásmový ekvalizér s pamětí předvoleb. Uživatel si tak snadno naladí sluchátka pro různé okolnosti. Nechybí ani rychlá volba Bass boost, která je navíc nastavena velice vkusně. Že by vše převalila basy se bát nemusíte. Fanoušky taneční hudby ale jistě potěší. Na posluchače mluveného slova pak čeká volba „Podcast“, která zvyšuje srozumitelnost. Výrobce nabízí i poslechový text, který pomůže nastavit sluchátka přímo na míru posluchače.

Milým překvapením je výrazný posun v oblasti potlačení okolního hluku ANC. Sennheiser se sice stále nevyrovnal mistrům v oboru totálního mazání okolí, ale ve všech situacích byl efekt víc než dostatečný. Motor starého TDI sluchátka odstranila takovým způsobem, že jsem si chvílemi přišel jak v elektromobilu. A na rozdíl od Momentum True Wireless 3 si poradila i s hlukem kanceláře. Věřím tak, že nezklamou ani při zaoceánských letech. Obstojí ale i v exteriéru, kde oceníte funkci Anti-Wind, která potlačuje nežádoucí parazitní zvuky vznikající ve chvílích, kdy vítr zafouká do některého z ANC mikrofonů.

IMG 9133 2930x2928x IMG 0010 2595x2594x
Transparentní režim v kanceláři fungoval na výbornou, cyklistika ale byla příliš, zdroj: hifimanie.cz

Nekompromisní je transparentní režim. se kterým slyšíte prakticky tak, jako kdybyste v uších sluchátka vůbec neměli. Právě to nás přivedlo k výše zmíněnému využití sluchátek místo autorádia. Neměla totiž problém zprostředkovat veškeré zvuky okolí a navíc přehrávat oblíbené podcasty a hudbu. A to ve vyšší kvalitě, než když bych si pustil obstarožní audio ve vozidle. Tady musíme Sennheiseru zatleskat.

Dojem z transparentního režimu byl tak dobrý, že jsem ho musel vyzkoušet i na kole. Tam už se ale bohužel projevuje proudění vzduchu v okolí mikrofonů zajišťujících spojení s okolím. Při běhu tedy nebudete mít problém, ale pro rychlejší pohyb uděláte stále nejlépe se specializovanými sluchátky.

Momentum True Wireless 4 se přizpůsobí podle okolností

Adaptivní ANC, které svou intenzitu upravuje podle intenzity okolních ruchů už známe z předchozích modelů, ale výrobce integroval i lokační funkce. Týkají se výše zmíněných nastavení ekvalizéru, ANC a transparentního režimu. Vše se může zapínat a vypínat v závislosti na tom, kde se nacházíte. Já jsem v rámci testování například využíval transparentní režim po příchodu domů, abych nemusel přestat poslouchat hudbu a přitom okamžitě slyšel, kdyby mě ve vchodu přišla přivítat manželka. Po opuštění domova na procházku se zase aktivoval režim ANC anti-wind a v kanceláři ANC v plném rozsahu.

IMG 8481 1290x2796x Momentum True Wireless 4 geolokace Momentum True Wireless 4 ekvalizace IMG 8511 1290x2796x Momentum True Wireless 4 ovládání IMG 8482 1290x2796x
Aplikace Smart Control umožní nastavení parametrů zvuku, jeho naladění i změny ovládacího schématu, zdroj: hifimanie.cz

To samé lze činit i s předvolbami ekvalizéru. Pokud tak například víte, že při pohybu ve městě rádi posloucháte podcasty a doma hrajete videohry u kterých chcete masivní prezentaci basů, není problém, aby sluchátka přepínala bez vašeho zásahu. Jedinou podmínkou ale je, abyste aktivovali polohové služby v aplikaci Sennheiser a měli u sebe telefon. Sluchátka sama lokaci nepoznají.

Závěr

Sennheiser Momentum True Wireless 4 se skutečně vydařila. Nejen, že se výrobci povedlo opět posunout laťku v oblasti zvuku, ale nezapomněl ani na zlepšení ANC, které mu bylo v minulosti vytýkáno. Nejmodernější technologie přenosu audia jako je aptX Lossless a Auracast navíc zajistí dlouhou morální životnost. K dokonalosti chybí jen prostorové formáty. A ty si upřímně řečeno klidně necháme ujít výměnou za špičkový zvukový výkon a schopnost reprodukovat přirozený stereoskopický prostor. Příští rok bychom je ale viděli rádi.

K praktickým vlastnostem pak nelze mít žádné výhrady. Výdrž baterie, transparentní režim i pohodlí jsou opravdu špičkové a nechybí ani zvýšená odolnost IP54. Sluchátka díky ní skvěle poslouží i při sportu a outdoorových aktivitách.

Takhle si představujeme pokrok hodný vlajkové lodi výrobce a vůbec se nedivíme, že si za sluchátka Sennheiser žádá 7 490 Kč.

Klady

  • Bezvadný zvukový projev
  • Skvělý transparentní režim
  • Dlouhá výdrž na jedno nabití
  • Komfort a spolehlivé ovládánín
  • Povedený design a solidní konstrukce

Zápory

  • ANC je pořád slabší než u některých konkurentů
  • Chybí podpora spatial formátů jako Dolby Atmos
  • Větší dobíjecí pouzdro

Specifikace

  • Akustický tlak: 107 dB SPL
  • Frekvenční rozsah: 5 – 21 000 Hz
  • Harmonické zkreslení (THD): Neuvedeno
  • Hmotnost:
    • 72,4 g obě sluchátka včetně pouzdra
    • 6,2 g jedno sluchátko
    • 66,4 g nabíjecí pouzdro
  • Konstrukce: in ear canal, dynamická
  • Nabíjecí čas:
    • 1.5 hodiny pro plné nabítí
    • 8 minut pro 1 hodinu poslechu
  • Provozní doba (baterie):
    • 7,5 hodin při vypnutí ANC
    • 7 hodin při zapnutí ANC
    • S využitím nabíjecí kapacity pouzdra až 30 hodin
  • Verze Bluetooth: 5.4 compliant, class 1, 10 mW (max) BT Classic a Bluetooth LE Audio
  • Podporované profily: A2DP, AVRCP, HFP, TMAP, PBP
  • Podporované kodeky: SBC, AAC, aptX™, aptX Adaptive™/Lossless, LC3
  • Velikost měniče: 7 mm
  • Aktivní potlačení hluku: hybridní adaptivní ANC
  • Mikrofony:
    • Frekvenční rozsah: 100 Hz – 10 000 Hz
    • Systém mikrofonu: MEMS
  • Barva:
    • Černá
    • Bílá
    • Stříbrná
    • Grafitová
    • Měď

 

 

Od malička pohlcený technologiemi, zvukem a obrazem. Nejraději je, když sedne doma u filmu. Pak ostatní otravuje řečmi o tom, že je domácí kino lepší než multiplex.

Komentáře

Hifimánie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim