reklama
PanzerGlass iPhone 15

Pimax Crystal Super a Light: extrémní rozlišení i levnější hi-res PCVR

Pimax Crystal Super a Light: extrémní rozlišení i levnější hi-res PCVR
2024-04-17T19:00:52+02:00
• 17. 4. 2024

Pimax Crystal Super cílí na ty nejnáročnější Crystal Light chce oslovit spořivé, zdroj: pimax.com

Pimax Crystal Super a Light jsou nejnovějšími přírůstky do portfolia high-end VR headsetů. Na rozdíl od velikánů oboru HTC, Meta a nově i Apple se přitom Pimax dál soustředí na PCVR. Ohrožují tedy především dosavadního krále spotřebitelských PCVR headsetů HTC VIVE Pro 2. Šanci má především Pimax Crystal Super s impozantním rozlišením 3840 x 3840 pro každé oko a výměnnými displeji. Ty zní skutečně lákavě. Zda si však obhájí svou cenu je otázkou. My ale věříme, nebo snad doufáme, že i v oblasti virtuální reality se najde dostatek zákazníků, kteří ocení špičkovou kvalitu obrazu.

Výrazně snazší to bude mít Pimax Crystal Light, který sice nabídne rozlišení „jen” 2880 x 2880 na oko a Vive Pro 2 tak přestřelí jen drobně, ale bude přitom o něco dostupnější. Kombinace vyššího rozlišení za nižší cenu je něco, na co zákazníci jistě uslyší. Výrobce navíc po vzoru HTC slibuje i vlastní 60GHz bezdrátový adaptér jménem Pimax Airlink. Tady ale trošku připomíná Spotify a jeho příslib Lossless streamingu. Airling totiž slibuje už od roku 2021. HTC VIVE Wireless Adaptor je přitom v prodeji už od roku 2018.

Pimax Crystal Super pro nekompromisní PCVR

Hlavním tahákem čínského výrobce high-endových headsetů pro nadšence je jednoznačně Pimax Crystal Super. Slibuje totiž jemnost obrazu 50 PPD při použití standardní optiky se zorným úhlem 150 °. Uživatelé ale mají možnost optiku vyměnit a za cenu snížení zorného úhlu se dostat až na 57 PPD (pixelů na stupeň zorného úhlu). S jistotou lze ale říci, že kombinace těchto parametrů s 6K rozlišením a skleněnou asferickou optikou bez pochyb nabídne lepší obraz než HTC VIVE Pro 2. A navíc už v základu nabídne automatické nastavení IPD (vzdálenosti mezi očima) a sledování pohybu očí.

Pimax Crystal Super feature 1800x1800x

Pimax Crystal Super na specifikaci nešetří, zdroj: pimax.com

Velice zajímavá je i možnost výměnných displejů, které nechají uživatele zvolit, zda dá přednost dokonalému podání černé a barvám OLEDu, nebo jasu a rychlosti QLED zobrazovače. S micro-OLED panelem totiž maximální obnovovací frekvence padá ze 120 Hz na 90. A nižší je s OLED displeji i šířka zorného pole. Při zážitcích jako je Gloomy Eyes, sledování filmů i hraní hororových her bude mít ale OLED výhody.

Příjemnou zprávou je, že ačkoli se novinka spoléhá primárně na inside-out tracking sledující pohyb headsetu kamerami, podpora dosud nepřekonaného Steam VR nechybí. Odpovádající základnové stanice a ovladače si ale budete muset obstarat separátně stejně jako čelní panel doplňující jejich podporu. A to při cenovce headsetu 2 399 USD příliš nepotěší.

Výrobce si toho je vědom a tak nabízí i možnost, zakoupit si headset pouze s jedním typem zobrazovačů. Tehdy si jej bude možné dopřát za 1 799 USD v případě, že se uživatele spokojí s QLED panelem a 1 999 USD pro Micro-OLED verzi.

Pimax Crystal Light chce potěšit poměrem cena/výkon

Přívětivější cenovku má Pimax Crystal Light. který má přinést High-end PCVR pro každého. A tady skutečně vidíme velký potenciál. Za 699 USD totiž nabídne QLED panely s rozlišením 2 880 x 2 880 a obnovovací frekvecní až 120 Hz. Reálně tak nabídne obrazovou kvalitu, která je o něco málo vyšší než v případě HTC VIVE Pro 2 za cenu samotného headsetu a to včetně dvou ovladačů. Samozřejmě ale s technologií inside-out trackingu, nikoli Steam VR. To je ale opět možné vyřešit příplatkovým upgradem.

Pimax Crystal Light feature 1800x1800x

Specifikace Pimax Crystal Light potěší poměrem cena/výkon, zdroj: pimax.com

Sympatickým detailem je fakt, že výrobce nezapomíná ani na majitele slabších PC a tak headset vybavil vlastní technologií upscalingu a fixního FOVeovaného vykreslování. Kvalitu zobrazovačů si tak užijí i ti, kterým by výkon grafické karty nestačil. Díky FOVeovanému vykreslování headset soustředí většinu výkonu do centra zorného pole a na periferii ušetří menším množstvím detailů. Upscaling přitom grafické kartě umožní další významné úspory výkonu tím, že se headset spokojí s nižším vstupním rozlišením 2160 x 2160 a následně jej přepočítá na rozlišení zobrazovačů.

Výrobce potěší i ty, kteří přece jen chtějí trochu víc než obyčejný QLED panel. Za cenu 899 USD totiž nabídne variantu s lokálním stmíváním (které je u modelu Crystal Super standardem). A tím jim zpřístupní vyšší kontrast a lepší podání černé.

V každém případě ale Pimax Crystal Light svou cenou představuje lákavou nabídku pro vstup do kvalitního PCVR.

Příslib bezdrátového provozu trvá

Pimax stále slibuje vlastní bezdrátový adaptér. Aktuálně ale výrobce tvrdí, že bychom se měli dočkat na konci roku 2024. Počítá se s využitím 60GHz technologie WiGig společnosti Intel, která je jádrem bezdrátového adaptéru od HTC. Lze se tak případně těšit na bezproblémový provoz, který od toho kabelového téměř nepoznáte. Jsme zvědaví, zda se Pimaxu podaří vyvinout způsob komprese obrazu, který umožní i přenos plné kvality. U HTC totiž VIVE Wireless Adapter nedokáže přenést plných 120 Hz a i rozlišení HTC VIVE Pro 2 musí pro zachování stabilních 90 snímků za vteřinu mírně omezit.

Doufejme, že se to společnosti Pimax podaří. Od zahájení HTC VIVE Wireless Adapteru už utekly více než 6 let a tak by se nové triky mohly objevit.

Dostupnost a konkurence

Headset Pimax Crystal Super by se měl dostat na trh v posledním čtvrtletí tohoto roku a tak stávajícího krále HTC VIVE Pro 2 ještě chvíli může nechat chladným. Obzvlášť, když vezmeme v potaz, že přichází s výrazně vyšší cenou proti zavedenému headsetu, ke kterému lze dokoupit bezdrátový adaptér už dnes a navíc mu nechybí ani kompletní všestranný Steam VR tracking.

Levnější Pimax Crystal Light chce výrobce vypustit do světa už koncem dubna a stane se tak jistě pro mnoho hráčů horkým kandidátem pro vstup do sféry špičkového VR: O tom, že by po něm sáhli aktuální majitelé HTC VIVE Pro 2 jako po upgradu lze ale směle pochybovat. Něco jiného to bude ale v případě headsetů Valve Index a HTC VIVE Pro. Tam bude posun v kvalitě obrazu skutečně výrazný. Zájemci ale budou muset oželet okamžitou dostupnost bezdrátového adaptéru i pohodlí a možná i spolehlivost zavedeného headsetu.

Zajímavé novinky s nejistým osudem

Je příjemné vidět, že se výrobci stále snaží zaujmout i ve sféře PCVR. Zda je to ale v dnešní době, které přeje spíše nezávislým headsetům moudré je ale otázkou. Headsety jako Meta Quest 3 a HTC VIVE XR Elite totiž ukazují, že lze relativně slušné PCVR provozovat i s nezávislým headsetem. Navíc přitom nabídnou nezávislý provoz i XR funkce jako je smíšená realita. Zásadním argumentem pro spotřebitele bývá i to, že pro základní VR není třeba poměrně drahého PC. S jistotou tak lze říci, že novinky ocení spíše omezená skupina nejnáročnějších.

Na druhou stranu věříme, že je i v oblasti VR náročných uživatelů, kteří dávají přednost maximální kvalitě zážitku stále dostatek. A pro ty budou novinky zajímavé. V případě Pimax Crystal Super i jako případný upgrade stávající sestavy postavené na HTC VIVE Pro 2. Pokud tedy tchajwanský výrobce, nebo třeba Valve, do konce roku nepřijdou s vlastní novinkou. Jak Valve Index, tak HTC VIVE Pro 2 už jsou na trhu přece jen poměrně dlouho. A hráče závodních simulátorů a milovníky propracovaných vizuálních zážitků absence nezávislého provozu nebo nutnost výkonného PC nejspíš brzdit nebude. Zbytek výbavy už totiž většinou doma mít budou.

Více informací naleznete na stránkách společnosti Pimax a v následujícím videu, kterým výrobce novinky představil:

Zdroje: techradar.com, prnewswire.com, roadtovr.com

Redakce

Milujeme Hi-FI, AV techniku i High-End a nebojíme se o nich psát.

Komentáře

Hifimánie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim